Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Vand i kælderen igen igen

Skybrud giver igen vand i kældre og oversvømmede veje. Det bør ifølge Danske Anlægsentreprenører føre til politiske initiativer, der stiller krav om, at kommunerne løbende skal opdatere deres klimatilpasningsplaner

Et af sommerens mange skybrud har igen sendt redningsmandskab på overarbejde for at tømme kældre for vand og fjerne vand fra vejene, så trafikken kan komme frem.

- Vand i kældre og vand på vejene ser ud til at være en fast følgesvend til de skybrud, som vi igen har oplevet i denne sommer, og det kan man vel næppe fortsat se på som politiker, uden at tage de nødvendige politiske initiativer, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri.

Alle danske kommuner har siden 2013 haft klimatilpasningsplaner, som skulle ruste kommunerne og de enkelte borgere mod skader efter fx skybrud. Disse klimatilpasningsplaner var et resultat af økonomiaftalen om kommunernes økonomi for 2013 mellem regeringen og KL. Siden 2013 har det været frivilligt for kommunerne, om de ville opdatere planerne på baggrund af udviklingen af behovet og de indhøstede erfaringer.

- Oversvømmelser efter skybrud betyder omkostninger for såvel den enkelte husejer, der får vand i kælderen, som for samfundet. Derfor bør det være et lovkrav, at kommunerne opdaterer klimatilpasningsplanerne, så planerne tager højde for de aktuelle risici og den nyeste viden om forebyggelse, siger Niels Nielsen.

Kommunerne har mange opgaver, og derfor er der ifølge Danske Anlægsentreprenører risiko for, at sikring mod oversvømmelse glider lidt i baggrunden, hvis løbende opdatering af klimatilpasningsplanerne med den nyeste viden ikke bliver lovfæstet.

- Der skal naturligvis ikke i detaljer lovgives om, hvilke forebyggende foranstaltninger kommunerne skal lave. Det må være de lokale forhold, der afgør, hvad der er bedst at gøre i de enkelte kommuner. Det vigtige er, at kommunerne ikke arbejder efter tre år gamle planer, der ikke tager højde for både nye metoder til at stoppe oversvømmelser og nye vejrforhold, siger Niels Nielsen.

Kontaktinformation
Branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører i Dansk Byggeri, Niels Nielsen, tlf.: 25 66 63 14
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, tlf.: 30 36 02 65